News

Start-up Aiosyn ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

By Patrick de Boer
21 September, 2021

 

Aiosyn wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Aiosyn is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie.

Pathologie is onmisbaar in het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker. Al meer dan honderd jaar gebruiken pathologen de microscoop voor weefselonderzoek. De pathologie wordt echter geconfronteerd met een wereldwijd tekort aan pathologen en een toenemende vraag naar efficiëntie en consistente kwaliteit.

Revolutie in het vakgebied

De recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, beeldanalyse en high-performance computing heeft een revolutie ontketend in het vakgebied in de vorm van AI-powered Computational Pathology. Aiosyn gaat algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren.

Algoritmen integreren

Aiosyn wil voor iedereen ter wereld de toegang tot hoogwaardige diagnostiek mogelijk maken en meent dat op kritieke momenten de kansen van kankerpatiënten verbeterd kunnen worden door het gebruik van algoritmen. Aiosyn’s AI-oplossingen worden geïntegreerd in de standaard workflow van de digitale pathologie, waardoor pathologen er zonder problemen gebruik van kunnen maken.

Diagnostiek, biotech & farmacie

De producten van Aiosyn zijn gericht op klinische diagnostische ondersteuning voor complexe ziekten zoals prostaat- en borstkanker. Het bedrijf gaat ook AI-oplossingen aanleveren voor bedrijven in de biotech, farmacie en diagnostiek.

Wetenschap van wereldklasse

Aiosyn komt voort uit de groep van Jeroen van der Laak, hoofd van de Computational Pathology Group van het Radboudumc. De groep geniet wereldfaam vanwege pionierswerk op het gebied van AI voor grootschalige whole-slide beeldanalyse met wetenschappelijke artikelen in toptijdschriften (bijvoorbeeld geautomatiseerde gradering van prostaatkanker), de CAMELYON en PANDA challenges voor borst- en prostaatkanker, en het IMI BIGPICTURE project. Het management team van Aiosyn bestaat uit Patrick de Boer, Jeroen van der Laak, David Tellez en Wouter Bulten. Katrien Grünberg, Geert Litjens en Francesco Ciompi maken deel uit van de adviesraad.