News

Investering in Aiosyns AI-platform voor efficiënte en precieze diagnose

By Patrick de Boer
03 February, 2022

Nijmegen – Aiosyn, een spin-out van het Radboud Universitair Medisch Centrum, heeft een investering opgehaald. Het bedrijf ontwikkelt een diagnostiek platform dat gebruik maakt van AI om pathologen te ondersteunen met meer preciezere en efficiënte klinische diagnoses. LUMO Labs leidt de financieringsronde vanuit LUMO Labs’ pre-seed investeringsfonds LUMO Fund II TTT AI . Oost NL is co-investeerder en verstrekt de financiering vanuit ION+.

Pathologie is onmisbaar in het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker. Nu wordt daarbij met een microscoop weefselonderzoek gedaan. Wereldwijd is er een tekort aan pathologen en een toenemende vraag naar efficiëntie en consistente kwaliteit bij het beoordelen van beelden. De gestelde diagnose is van grote invloed op de te volgen behandeling. Hoe beter de diagnose, hoe beter de patiënt uiteindelijk geholpen kan worden. Het op AI gestoelde platform van Aiosyn helpt pathologen daarbij.

Aiosyn komt voort uit de vakgroep Computational Pathology Group van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) onder leiding van Jeroen van der Laak (CSO Aiosyn). De technologie maakt gebruik van een krachtige vorm van ‘neurale netwerken’, om abnormale weefselpatronen zoals kanker te identificeren met een ongekende nauwkeurigheid. Aiosyn gaat deze algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren. Het Aiosyn-team gebruikt de investering om de toegang van pathologen tot kunstmatige intelligentie uit te breiden.

Investering opent toegang tot netwerk en expertise

Patrick de Boer, mede-oprichter en CEO van Aiosyn is blij met de investering in het bedrijf: “Met LUMO Labs aan boord als onze lead investor voor deze ronde, samen met Oost NL, opent dit een netwerk van kennis en expertise om ons bedrijf sneller te laten groeien. In onze gesprekken werd duidelijk dat we ook zeer op één lijn zaten wat betreft de ondernemers- en zakelijke aspecten van deze samenwerking”, aldus de Boer. “Oost NL heeft ons al vroeg in stadium geholpen met het scherp stellen van onze business case en het investor ready maken van onze onderneming. Mede daardoor kunnen we deze stap zetten.”

“Het Aiosyn-platform vergroot de kennis van ziekten en, in het verlengde daarvan, de kwaliteit van de gezondheidszorg,” aldus LUMO Labs founding partner Andy Lürling. “De zeer schaalbare technologie zal artsen over de hele wereld, ook in ontwikkelingslanden, toegang geven tot diepgaande expertise en diagnostische ondersteuning,” voegde Lürling eraan toe.

“De baanbrekende artificial intelligence technologie van Aiosyn positioneert haar team uitstekend om aansluiting te vinden bij de groeiende digitalisering binnen de zorgsector. Met deze investering heeft het bedrijf uit Nijmegen de mogelijkheid om haar team uit te breiden en haar producten en diensten verder te ontwikkelingen,” zegt Björn Schaap, investment manager Health bij Oost NL. Oost NL verstrekt de investering vanuit ION+. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost.

“Ik ben enthousiast over het grote potentieel van AI-aangedreven diagnostiek. Duurzame, inclusieve gezondheidszorg vereist toegankelijke diagnostische instrumenten die zeer betrouwbaar, effectief en efficiënt zijn. Als Radboudumc Holding zien we in de technologie en het team van Aisoyn een groot potentieel voor de toekomst van de gezondheidszorg”, aldus Dennis Lammers, CFO Radboudumc Holding.